Keyword = www.nasriq47.blogspot.com (0)        Ping your blog, website, or RSS feed for Free

Inspirasi hati: SUBUH ESOK..PLANNET MARIKH MUNCUL SETELAH 2 TAHUN DULU

Monday, 28 March 2016

SUBUH ESOK..PLANNET MARIKH MUNCUL SETELAH 2 TAHUN DULU

Menjelang Subuh esok best...

Sebab apa.. Bulan berada hampir dengan "ada satu benda terang warna merah"...
"benda" tu ialah planet Marikh!
Yes, setelah hampir 2 tahun berlalu apabila kali terakhir Bumi menghampiri Marikh, tahun ni kita dapat dapat 'kejar' dia kembali!
Marikh ni planet yang kecik, bila dia jauh ... dalam teleskop nampak kicik dan kurang menarik.. dan tak terang pulak tu...
Tapi... bila kedudukan Bumi dan Marikh dekat, dia akan jadi terang benderang. Malah boleh kalah Musytari tu!
Marikh kini menuju ke posisi istiqbal (berlawanan arah dengan matahari) pada bulan Mei 2016 nanti!
Tak lama dah tu.
So, sekarang ni masa yang best cuba jenguk-jenguk sikit Marikh tu menggunakan teleskop. Jika bernasib baik, kita boleh dah start nampak beberapa tompokan hitam dan putih di permukaannya tu.
Nanti kita sembang dalam artikel FO.
Buat sementara ni, jom cuba cari Marikh di langit, berpandukan Bulan!
Dan...jangan lupa sebelah kiri dari kedudukan Bulan tu, planet Zuhal pun ada! Jangan lak lupa kat member kita ni...cian kat dia...huhuhu

JOMMMM tengokkkkk

sumber : falak

No comments:

Post a comment